یك تیر و چند نشان احیای كشت توتون

یك تیر و چند نشان احیای كشت توتون یاری كالا: گنبدكاووس - احیای كشت توتون در شهرستان مینودشت در شرق استان گلستان به اعتقاد كارشناسان می تواند در افزایش درآمد كشاورزان و هم تولید اشتغال برای مردم بخصوص نسل جوان این شهرستان بسیار موثر باشد.


پیشینه كشت توتون در شهرستان مینودشت را می توان حداقل یك تا دو دهه پیش از تاسیس اولین اداره دخانیات این شهرستان در سال 1330 هجری خورشیدی شمسی برآورد كرد و اینكه كشت این محصول در نوع خود از محصولات كم نظیر و مورد توجه مردمان این دیار بوده است.
كشت توتون به صورت دیم در زمین های شیبدار دامنه رشته كوه های البرز شرقی كه اقلیم مناسب دارد، سبب تولید یكی از بهترین و مرغوب ترین ارقام این محصول به نام «باسما» شده كه مشتریان خاص خویش را دارد.
با وجود طولانی بودن دوره كشت و برداشت توتون كه با اندكی ارفاق حدود یك سال یعنی از ماه اسفند كه در خزانه بذرپاشی شده تا زمان انتقال به زمین و مراحل داشت و حداقل پنج مرحله برداشت آن تا بهمن سال آینده، به طول می انجامد، درآمد نسبتا خوبی را عاید كشاورز می كند.
دیم بودن اراضی و نیاز اندك آن به آب مهمترین فایده كشت این محصول در اراضی شیبدار و كم بازده است كه حتی می توان آن را در اراضی كم بازده مناطق دشت هم كاشت و جایگزین محصول شالی كرد.
میانگین درآمد 200 میلیون ریال در هر هكتار رقم قابل توجهی است كه یك خانوار چهار تا پنج نفره در طول سال با برداشت میانگین یك تن برگ توتون از یك هكتار زمین كم بازده خود به دست می آورد و اعضای خانواده می توانند درطول سال به این حرفه مشغول شوند.
خرید تضمینی توتون از دیگر مزایای توسعه كشت این محصول است و برپایه اعلام متولیان امر، امسال با 30 درصد افزایش قیمت هر كیلوگرم درجه یك آن 250 هزار ریال توسط شركت های دخانی منطقه خریداری می گردد.
شهرستان مینودشت كه از 70 یا 80 سال پیش از مراكز مهم كشت توتون در استان گلستان بوده، ظرفیت مناسبی برای احیای مجدد كشت این محصول دارد كه علاوه بر افزایش درآمد كشاورزان به رفع معضل بیكاری جوانان این شهرستان هم كمك می نماید.
نكته ای كه فرماندار مینودشت در گفت و گو با خبرنگار ایرنا به آن اشاره كرده و می گوید: احیای مجدد كشت توتون دراین شهرستان كه امسال سطح كشت آن حدود 580 هكتار است، با كمترین هزینه فواید خوبی ازجمله افزایش درآمد و تولید اشتغال برای كشاورزان و مردم منطقه به همراه دارد.
سیدرضا طباطبایی اظهار داشت: برپایه اعلام كارشناسان كشاورزی، كشت توتون نیاز به آب بسیار اندك دارد و می توان با عنایت به شرایط آب و هوایی مینودشت و هم خشكسالی های اخیر و كمبود منابع آبی، آن را در اراضی كم بازده و شیبدار كشت كرد.
وی اضافه كرد: علاوه بر این باتوجه به وجود 2600 بیكار در مینودشت، احیای كشت توتون دراین شهرستان می تواند مشكل بیكاری جوانان این منطقه را رفع كند و حتی از دیگر مناطق هم می توان نیروی كار به مینودشت اعزام كرد.
طباطبایی می گوید كه برپایه اعلام كارشناسان، هر هكتار كشت توتون برای 5 تا 10 نفر به صورت مستقیم و غیرمستقیم شغل بوجود می آورد كه با توسعه كشت این محصول تعداد زیادی شغل در مینودشت تولید می گردد.
وی افزود: زمانی در سال های 70 تا 72 سطح زیركشت توتون در مینودشت 2 تا سه هزار هكتار بوده كه این ظرفیت اكنون هم وجود دارد و بایستی مورد توجه جدی كشاورزان و متولیان این بخش قرار گیرد.
فرماندار مینودشت با اشاره به سهمیه اشتغال این شهرستان درسال جاری كه یك هزارو 760 نفر است، اظهار داشت: برای تحقق این میزان اشتغال باید تسهیلات چند صد میلیارد ریالی پرداخت كرد اما با توسعه كشت توتون، با كمترین حمایت مالی یعنی هر هكتار 100 تا 200میلیون ریال برای حداقل پنج نفر شغل تولید می گردد.
طباطیایی اضافه كرد: وقتی ظرفیت توسعه یك كشت در منطقه فراهم است و علاوه بر درآمد بالا، چند هزار شغل پایدار هم بوجود می آورد باید مورد حمایت تسهیلاتی قرار گیرد كه با عنایت به اهمیت موضوع، رایزنی با كارگروه اشتغال استان گلستان در حال انجام می باشد.
وی با اشاره به وجود شرایط فرآوری توتون در مینودشت، اظهار داشت: اگر صنایع تبدیلی وابسته به این محصول هم در شهرستان مستقر شود، ارزش افزوده و اشتغال بیشتری نصیب مردم این منطقه می كند.
فرماندار مینودشت همینطور با اشاره به مرغوبیت توتون این شهرستان بخصوص یك رقم آن به نام 'باسما' كه از رقم های مرغوب درجهان است، افزود: حتی می توان بخش قابل توجهی از تولید این محصول را صادر كرد.
وی خاطرنشان كرد: بطور قطع توسعه كشت توتون در منطقه علاوه بر رفع محرومیت ها، به توسعه شهرستان هم كمك زیادی می كند كه باید مورد توجه و حمایت متولیان قرار گیرد.
امام جمعه مینودشت هم در مراسم افتتاح متمركز طرح های هفته دولت امسال در این خصوص اظهار داشت: زمانی در شرق گلستان كشت پنبه و توتون رونق زیادی داشت كه در این شهرستان باتوجه به شرایط آب و هوایی، توتون از دیگر محصولات بیشتر كشت می شد.
حجت الاسلام سیدحسین حسینی اضافه كرد: وقتی در كشور ما سالانه میلیاردها دلار صرف واردات مواد دخانی می شود، چرا نباید با كشت توتون در داخل، این نیاز تامین گردد، توتون در مینودشت از مرغوببت بالایی برخودار است و حتی می توان آن را صادر كرد.
وی افزود: متاسفانه به نظر می آید افرادی با كشت توتون و توسعه آن مخالفند كه از واردات سیگار سودهای كلان می برند درحالی كه اگر كشت این محصول در مناطق مختلف همچون مینودشت احیا شود، حداقل فایده آن افزایش درآمد كشاورزان و تولید اشتغال پایدار برای خانواده ها خواهد بود.
حجت الاسلام حسینی خاطرنشان كرد: توجه به ظرفیت های داخلی مصداق بارز سیاست های اقتصاد مقاومتی مدنظر رهبری است و باید از این ظرفیت ها استفاده گردد.
به گزارش یاری كالا به نقل از ایرنا، رییس قبلی سازمان مدیریت و برنامه ریزی گلستان كه در جلسه حضور داشت، در پاسخ به این مطالبه امام جمعه مینودشت به نكته ای مهم اشاره نمود و اظهار داشت: احیای كشت توتون باآنكه تولید درآمد و اشتغال می كند اما باید با روش های علمی و توجه به نیاز شركت های تولید سیگار صورت گیرد.
حسین پیشقدم اضافه كرد: برای تحقق این مهم باید شركت های دانش بینان دراین حوزه فعال شوند تا محصول قابل رقابت با محصولات خارجی تولید شود چونكه با تولیدات سنتی نمی توان صادرات داشت.
وی پیشنهاد كرد: شركتی در مینودشت راه اندازی شود تا بر مراحل تولید و استحصال توتون به صورت علمی نظارت كرده و با نگاه رقابت و صادرات، از توسعه كشت این محصول حمایت جدی شود.
رییس اداره پنبه و دانه های روغنی سازمان جهادكشاورزی گلستان هم اعتقاد دارد كه توتون همچون پنبه همچون محصولات با درآمد و اشتغال بالا است كه می توان آن را جایگزین كشت شالی در این استان كرد.
علی موسی خانی به خبرنگار ایرنا اظهار داشت: هم اكنون تنها در دو شهرستان علی آباد كتول و مینودشت استان گلستان توتون كشت می گردد كه سطح زیر كشت آن اكنون در مجموع افزون بر دو هزار هكتار است.
وی اضافه كرد: هم اكنون صنایع تبدیلی و خشك كننده توتون در منطقه وجود دارد و فقط باید از لحاظ فنی و بازرگانی مورد توجه جدی قرار گیرد چونكه تا چند سال پیش تمامی مسائل مربوط به كشت و خرید این محصول توسط شركت بازرگانی دولتی انجام می شد اما اكنون بخش خصوصی عهده دار این مسئولیت است.
موسی خانی افزود: بخش خصوصی توان مالی لازم دراین دو حوزه بخصوص خرید توتون كه هر هكتار آن حداقل بین 200 تا 250 میلیون ریال درآمد دارد را فعلا ندارد و برای توسعه كشت این محصول باید از تسهیلات حمایتی دولت هم استفاده گردد.
مدیر جهادكشاورزی مینودشت هم به خبرنگار ایرنا اظهار داشت: هم اكنون كشت توتون كه سابقه زیادی در این منطقه دارد، در دو بخش مركزی و كوهسارات این شهرستان انجام می گردد و درسال جاری مجموع سطح زیركشت این محصول حدود 580 هكتار است.
خلیل شایستگان اضافه كرد: ظرفیت توسعه توتون در مینودشت كه یكی از مرغوب ترین توتون ها را تولید می كند حداقل چهار تا پنج برابر سطح زیركشت فعلی است كه درصورت پشتیبانی از كشاورزان منطقه تحقق آن دور از دسترس نیست.
وی افزود: كشت دیم و نیاز كم به آب، درآمد و اشتغال بالا، خرید تضمینی و وجود بازار مصرف داخلی و خارجی از مهمترین مزایای كشت این محصول است كه می تواند به توسعه منطقه هم كمك نماید.
شهرستان مینودشت با افزون بر 81 هزار نفر جمعیت در شرق استان گلستان واقع است.
/3039/1860


1397/06/27
15:09:47
5.0 / 5
5258
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۴ بعلاوه ۴


yarikala.ir - حقوق مادی و معنوی سایت یاری كالا محفوظ است

یاری كالا

یاری گر شما در انتخاب کالای مدنظرتان