كشت دوم برنج در مازندران نصف شد
یاری كالا: ساری - رئیس سازمان جهاد كشاورزی مازندران اظهار داشت كه با اطلاع رسانی رسانه ها و هشدارهای كارشناسان و محدودیت هایی كه دستگاههای ذیربط وضع و اعمال كردند، سطح زیر كشت دوم برنج حدود 50 درصد كاهش پیدا كرد.
به گزارش یاری كالا به نقل از ایرنا، عزیزالله شهیدی فر كه روز چهارشنبه به مناسبت روز خبرنگار در دفتر خبرگزاری جمهوری اسلامی استان مازندران در ساری حضور یافت، اضافه كرد: سطح زیر كشت دوم برنج سال گذشته حدود 40 هزار هكتار بود كه امسال به كمتر از 20 هزار هكتار رسیده است.
وی نقش رسانه ها را در صدمه زدایی از حوزه های مختلف مهم توصیف كرد و اظهار داشت: شاید اگر ورود جدی رسانه ها به مبحث كمبود آب در مازندران و لزوم رعایت خط قرمزها برای كشت دوم در بعضی از مناطق استان نبود، سطح زیر كشت دوم امسال افزایش هم می یافت.
رییس سازمان جهاد كشاورزی مازندران رویكرد این سازمان را پشتیبانی از كشاورزان و هدایت آنان برای حفاظت از منافع بلندمدت دانست و تصریح كرد: البته جهاد كشاورزی برای كشت دوم برنج در مناطقی كه روان آب وجود دارد مانند مناطقی غربی استان محدودیتی قایل نیست و آن را ترویج می كند.
وی اضافه كرد: وقتی كه بخش زیادی از روان آب های استان هرز می رود، كشاورزان می توانند با هدایت آن به آببندان ها و ذخیره سازی، كشت دوم انجام دهند و محدودیت ما تنها برای برداشت آب های زیززمینی است.
كشت دوم برنج كه حدود یك دهه است در مازندران رواج یافته، یكی از اقدامات بحران آفرین برای ذخیره آب زیر زمینی به حساب می آید.
كشت دوباره برنج در شالیزارهای مازندران به 2 صورت نشای مجدد و پرورش ساقه شالی یا ' دونوج ' انجام می گردد. در روش اول كشاورزان مبادرت به آماده سازی دوباره شالیزار می كنند ولی در روش دوم ساقه های باقی مانده از كشت نخست دوباره جوانه زده و پرورش داده می شود.
در هر صورت، مهم ترین چالش كنونی برای انجام هر یك از 2 روش، تامین آب مورد نیاز است كه به خاطر تشدید خشكسالی از یك سو و گسترش سطح زیر كشت مجدد از جانب دیگر، خطر پذیری برنجكاری را دوچندان كرده است.
رییس سازمان جهاد كشاورزی مازندران با اشاره به این نكته كه افراط و تفریط در كشت دوم برنج با استفاده از آب های زیر زمینی آسیب زیادی به منابع آبی استان می زند، در عین حال اظهار داشت: عمده كشت دوم برنج در حوزه آبریز هراز است كه از آب سطحی موجود استفاده می گردد.
وی به هرز رفتن آب سطحی رودخانه هراز در طول سال اشاره نمود و اضافه كرد: از آنجایی كه مازندران نقش عمده ای در تامین برنج كشور دارد و همچنان نیاز به برنج وارداتی وجود دارد، كشت دوم برنج می تواند بخشی از نیاز كشور را تامین كند به شرط این كه به بحران آب دامن نزند.
شهیدی فر ضمن قدردانی از همراهی شالیكاران، نیاز مصرف شالی به آب در كشت دوم را نصف كشت اول دانست و اظهار داشت: علاوه بر این كه دمای هوا در اواخر مرداد و شهریور كاسته می شود كه با تبخیر كمتر آب شالیزاری همراه می باشد، مدت زمان رسیدگی و برداشت برنج از 90 روز كشت اول به 70 تا 75روز كاهش در كشت دوم كاسته می شود.
وی بر لزوم توجه ویژه به آببندان های استان تصریح كرد و اضافه كرد: منابع مصرفی آب بخش زیادی از شالیزارهای استان از آببندان هاست كه لایروبی و مدیریت آن همواره مورد تاكید وزارت جهاد كشاورزی و وزارت نیرو در استان های شمالی است.
استان مازندران بیش از 800 قطعه آببندان با ظرفیت حدود 370 میلیون متر مكعب دارد كه نقش مهمی در تامین آب زمین های كشاورزی و پرورش ماهی دارد.
سالانه حدود 2 میلیارد و 700 میلیون متر مكعب آب در بخش كشاورزی مازندران به مصرف می رسد كه 70 درصد آن با استفاده از آب سطحی و 30 درصد آن با استفاده از آب زیرزمینی تامین می گردد.
در حال حاضر برداشت شالی برنج ازسطح بیش از 100هزار هكتار از زمین های مازندران انجام شده است.
امسال 208 هزار هكتار از زمین های كشاورزی مازندران زیر كشت برنج رفت و برداشت شالی هم از اواخر ماه تیر شروع شد كه بسته به شرایط آب و هوایی مناطق مختلف تا آخر شهریور ادامه می یابد.
مازندران با تولید سالانه بیش از یك میلیون و 50هزار تن برنج سفید 42درصد برنج مورد نیاز كشور را تامین می كند.
6990/1654
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب