گرانی حبوبات زیر سایه صادرات بی رویه و عرضه های قطره چکانی تعادل بازار باید حفظ شود

گرانی حبوبات زیر سایه صادرات بی رویه و عرضه های قطره چکانی تعادل بازار باید حفظ شود به گزارش یاری کالا، حبوبات که تا روز گذشته جایگزین مقرون به صرفه ای برای گوشت در سفره خانوارهای ایرانی بود، حال با رشد قیمت همراه بوده، موضوعی که کارشناسان علت آنرا در صادرات بی رویه، مدیریت ضعیف ذخایر و نقش آفرینی دلالان می دانند.



به گزارش یاری کالا به نقل از ایسنا، حبوبات یکی از ارکان اصلی سبد غذایی خانوارهای ایرانی به شمار می رود؛ این محصولات علاوه بر ارزش غذایی بالا، به علت قیمت مناسب، ماندگاری بالا و قابلیت استفاده در غذاهای متنوع و تأمین پروتئین مورد نیاز بدن، جایگاه ثابتی در سفره های ایرانی دارند. افزایش قیمت حبوبات نه تنها سفره مردم را کوچک تر کرده، بلکه امنیت غذایی بخش قابل توجهی از جامعه را با تهدید مواجه کرده است.

افزایش بی سابقه قیمت حبوبات در ماه های اخیر، به یکی از نگرانی های جدی خانوارهای ایرانی تبدیل گشته است. در بین این اقلام، لوبیا چیتی با جهش چشم گیر قیمتی به حدود ۵۰۰ هزار تومان در هر کیلو رسیده؛ رقمی که آنرا هم رده گوشت قرمز قرار داده و جایگاه سنتی آنرا بعنوان یک غذای مقرون به صرفه به چالش کشیده است.

در حالی که چندی قبل سید عبدی افتخاری - دبیر انجمن حبوبات ایران - در گفتگو با ایسنا، از ثبت سفارش ۳۰ هزار تنی حبوبات و بهبود شرایط بازار اطلاع داده بود، قیمتها هنوز تغییر چندان قابل ملاحظه ای نداشته اند.

وی در رابطه با شرایط بازار حبوبات اظهار نمود: هم اکنون بازار مشکلی ندارد. اساسی ترین عامل برای حفظ ثبات در بازار عرضه و تقاضا است. هنگامی که ثبت سفارش با سرعت کمی صورت می گیرد کالاها در مراحل گوناگونی وارد می شوند و در ابتدا کشتی ها بارگیری می کنند و سپس بنادر نزدیک کالاهای خویش را تخلیه می کنند و سپس کالاهای تمام بنادر وارد کشور می شود و در چنین شرایطی تجار برای ترخیص کالاهایی که در گمرکات هستند هم تعجیل می کنند و هم انبارها تخلیه می شوند و منشا این زنجیره هم ثبت سفارشی است که صورت گرفته. حالا بخشی از کالاها در گمرکات ما هستند و برخی هم در مرزها یا در راه بندرها قرار دارند. بخشی هم از مبدأ بارگیری شده اند. هم اکنون بخشی از این محموله ها وارد انبارها شده اند و تجار برای ترخیص از گمرک اقدام نموده اند. در مرحله بعد، کالاها به بازار تزریق خواهند شد. این زنجیره سبب شد بازار از آن حالت کمبود بیرون برود و به وضعیت نرمال نزدیک شود.

افتخاری افزود: هم اکنون بازار ما نرمال می باشد، چونکه ثبت سفارش ها بموقع انجام شد. وزارت جهاد کشاورزی هم اولویت های ثبت سفارش برای فصل بهار را مشخص کرده و به گمرک و وزارت صمت اعلام نموده است. تا وقتی که فصل برداشت جدید برسد، با این ثبت سفارش ها کمبود خاصی نخواهیم داشت. هم اکنون بازار آرام شده و این ارقام تعدیل شده اند. البته هنوز به نرخ تعادلی مدنظر ما نرسیده ایم، اما بازار دیگر آن التهاب سابق را ندارد.

اما از طرفی هم بهبود شرایط بازار به این معنا است که، در ایام پایانی سال قبل که مصادف با ماه مبارک رمضان هم بود نگرانی هایی بابت تأمین حبوبات و کمبود آنها در فروشگاه ها وجود داشت؛ ولی اکنون این نگرانی وجود ندارد و بازار تأمین است و کمبودی وجود ندارد بلکه مشکل اصلی قیمت کالاها است که سر به فلک کشیده و در این خصوص رضا پاشابیگی داریانی - رئیس اتحادیه صنف خواربارفروشان تهران - به نقل از اتاق اصناف ایران با انتقاد از فقدان سیاستگذاری مؤثر در حوزه صادرات، تأکید می کند: یکی از علل اصلی این افزایش نجومی قیمت ها، صادرات بی رویه محصولات کشاورزی، بخصوص حبوبات است. اگر دولت قبل از صدور مجوز صادرات، ابتدا مصرف داخلی را تأمین و ذخیره سازی می کرد، حالا با چنین ناهنجاری در بازار مواجه نبودیم.

پاشابیگی از روند رو به رشد قیمت لوبیا چیتی و افزایش بیش از اندازه قیمت بعضی از حبوبات انتقاد و سپس اظهار داشت: قیمت لوبیا چیتی به مرز ۵۰۰ هزار تومان رسیده است. این مورد نگرانی هایی را در رابطه با فشار اقتصادی بر خانوارها به وجود آورده است. برخی صادرکنندگان با مشاهده صرفه اقتصادی بیشتر در فروش خارجی، بدون درنظر گرفتن نیاز داخل، مبادرت به صادرات می کنند. اینجا باید دولت ورود کند و با ممنوعیت یا محدودیت مقطعی صادرات، تعادل بازار را حفظ کند.

بر اساس گزارش های موجود، قیمت انواع محصولات همچون لوبیا چیتی، عدس، نخود و لوبیا سفید بشکل قابل توجهی افزایش پیدا کرده است. قیمت تقریبی بعضی از حبوبات در بازار، به این صورت است که لوبیا چیتی ۵۰۰ هزار تومان، لوبیا قرمز ۳۵۰ هزار تومان، نخود ۳۰۰ هزار تومان و عدس ۲۵۰ هزار تومان به فروش می رسد.

بررسی ها نشان داده است که بخشی از حبوبات مصرفی کشور وارداتی است و قسمتی دیگر هم از تولیدات داخلی تأمین می شود. در سال هایی که خشکسالی یا تغییرات اقلیمی بر تولید داخلی تاثیر می گذارد، وابستگی به واردات افزایش خواهد یافت. اما مساله اصلی، به هم ریختگی توازن در عرضه و تقاضاست؛ جایی که ذخایر داخلی قبل از صادرات به درستی تأمین و مدیریت نمی شود.

یکی دیگر از علل افزایش قیمت ها، فعالیت سودجویانه دلالان و واسطه هاست. پاشابیگی در اینباره می گوید: اشخاصی هستند که محموله های وارداتی را انبار و به شکل قطره چکانی وارد بازار می کنند. این نوع عرضه، بخصوص زمانیکه تقاضا در حال افزایش می باشد، به گرانی دامن می زند.




منبع:

1404/02/20
11:40:02
0.0 / 5
13
تگهای خبر: ارز , افزایش قیمت , اقتصاد , بازار
این مطلب یاری کالا را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
پرسش:
= ۸ بعلاوه ۳
پربیننده ترین ها

پربحث ترین ها

جدیدترین ها



yarikala.ir - حقوق مادی و معنوی سایت یاری كالا محفوظ است

یاری كالا

یاری گر شما در انتخاب کالای مدنظرتان - با یاری کالا، خرید آسان، اطلاع رسانی به روز!