یادداشت تحلیلی،
بررسی انفجار معدن طبس از نظر استاندارد اندازه گیری گازها در معادن بموقع انجام می شود؟
یاری کالا: پرخطرترین صنعت، مربوط به صنعت معدن است که سالانه جان صدها نفر را در دنیا می گیرد، حادثه معدن زغال سنگ طبس نیز جزو آن دست از مواردی بود که باید از نظر استاندارد سیستم مدیریت ایمنی و سلامت شغلی بیشتر به آن پرداخته شود که در همین جهت عضو هیئت مدیره اسبق انجمن علمی استاندارد ایران به تحلیل و بررسی دراین زمینه پرداخت.
به گزارش یاری کالا به نقل از ایسنا، کلیه صنایع و خدمات می توانند استاندارد سیستم مدیریت ایمنی و بهداشت شغلی (OH&S) را اجرا کنند که برمبنای مرجع جهانی IAF در ۳۹ گروه تقسیم بندی می شوند. پر خطرترین صنعت، مربوط به صنعت معدن (IAF Code ۲) است. در همین جهت علی جلالی، مدرس بین المللی سیستم های مدیریتی، دبیر و عضو هیئت مدیره اسبق انجمن علمی استاندارد ایران در یادداشتی علت حادثه معدن زغال سنگ طبس را از نظر استاندارد ISO ۴۵۰۰۱: ۲۰۱۸ (سیستم مدیریت ایمنی و سلامت شغلی) تحلیل و بررسی کرد که در ادامه آمده است:
تعهد مدیریت ارشد:
مسئول اصلی و پاسخگوی کلی برای پیش گیری از مصدومیت و بیماری مربوط به کارگران در حین کار و همین طور ایجاد محیط کاری سالم و ایمن برای ایشان، مدیریت ارشد معدن است. او باید منابع مورد نیاز جهت حفظ ایمنی و سلامت کارکنان را تامین و ترتیبی اتخاذ کند که کارگران بتوانند رویدادها، خطرات، ریسک ها و فرصت ها را بدون ترس از مجازات گزارش کنند. به این علت باید کمیته "بهداشت و ایمنی" دایر شود و کلیه کارگران در مسائل ایمنی مشارکت کنند. مدیر ارشد باید مسئولیت و اختیارات هر فرد را در عرصه ایمنی و بهداشت تعیین کند. یکی از موارد بسیار مهم در سطوح کارگری آنست که مشکلاتی مانع مشارکت کارگران در امر حفاظت، ایمنی و سلامت حین کار می شود و مدیر ارشد اقدام مفیدی برای حذف این موانع نمی نماید. این مشکلات و موانع ممکنست شامل عدم پاسخ گویی به پیشنهادات کارگران، مجازات، تهدید به مجازات یا شیوه هایی که موجب دلسردی یا تنبیه کارگران باشد.
آموزش:
آموزش موضوعات مربوط به ایمنی و HSE، با اهمیت ترین مقوله در پیش گیری از حوادث است. این مساله آنقدر مهمست که در استاندارد ISO ۴۵۰۰۱: ۲۰۱۸ تاکید می شود که آموزش باید حتما بدون هزینه و در طول ساعات کاری صورت گیرد. مقوله آموزش، در امتداد فرهنگ سازی از اهمیت ویژه ای برخوردارست. دوره های آموزشی می تواند به اشکال مختلف مانند آموزش های دانشگاهی، آموزش های کارگاهی و آموزش های رو در رو حین کار توسط سرپرستان، انجام پذیرد. آیا آموزش کافی و اثربخش در معدن انجام شده است؟
کنترل عملیات:
برمبنای استاندارد ISO ۴۵۰۰۱: ۲۰۱۸ سلسله مراتب زیر برای حذف خطرات و کاهش ریسک های ایمنی و بهداشت شغلی باید صورت گیرد.
الف- حذف خطر: در صورت امکان خطرات احتمالی بطور کامل حذف شود که این امر در معادن به سختی امکان دارد.
ب- جایگزینی با فرایندها، عملیات، مواد یا تجهیزاتی که کمتر زیان آور هستند: اجرای این نوع از کنترل، نیاز به استفاده از تجهیزات با تکنولوژی بالا دارد که متاسفانه تهیه و نصب این تجهیزات در معادن ایران باتوجه به تحریم های انجام شده به سختی میسر می شود.
ج- استفاده از کنترل های مهندسی و سازماندهی مجدد کار: برای مثال استفاده از مهارتهای POKAYOKA یا خطاناپذیرسازی مانند استفاده از میکروسوئیچ ها، آلارم ها، سنسورها، چشم های الکترونیکی و... که در معادن تا حدودی قابل استفاده می باشد.
د- استفاده از کنترل های اداری مانند آموزش و Permit: زمانی که از حالت های الف و ب و ج نتوان استفاده کرد، آموزش خصوصاً در معادن، می تواند راهکاری بسیار سودمند و اثربخش برای کاهش ریسک های ایمنی در معدن محسوب شود.
پ- استفاده از تجهیزات محافظت شخصی PPE: این تکنیک به عنوان آخرین راه حل شمرده می شود که در کنار تامین تجهیزات حفاظت فردی، نیاز به فرهنگ سازی نیز دارد. استفاده از تجهیزات حفاظت فردی، در پایین آوردن ریسک های معمولی کارساز خواهد بود؛ اما در حادثه ای مانند انفجار، اثربخشی کمی دارد. بنظر می رسد در حادثه معدن طبس، باتوجه به ماهیت کار و تحریم های صورت گرفته، شاید باید بیش از روش های کنترل مهندسی و آموزش استفاده می شد تا اثربخشی لازم را داشته باشد.
آمادگی و واکنش در وضعیت اضطراری:
آزمایش دوره ای و تمرین قابلیت واکنش طرح ریزی شده که بطور معمول بصورت مانور دوره ای به انجام می رسد، در معادن از اهمیت بالایی برخوردارست. همه کارگران باید از وظایف و مسئولیت های خود در حین بروز شرایط اضطراری مانند زلزله، انفجار، حریق و... آگاه باشند. این مساله آنقدر مهمست که حتی اطلاعات آن باید به پیمانکاران، بازدیدکنندگان، خدمات دهندگان، مقامات دولتی و... در صورت مقتضی ابلاغ شود. آموزش لازم برای واکنش در وضعیت اضطراری باید به کلیه کارکنان داده شود و پس از اجرای مانور، طرح اضطرار باید مورد بازنگری قرار گیرد. آیا در معدن طبس در دوره های موثر، این اقدامات انجام شده است و آیا همه کارگران از آن آگاهی کافی داشته اند؟
پایش و اندازه گیری:
یکی از موارد مهم، سنجش گازها همچون گاز متان در معادن است که این اندازه گیری ها باید در فواصل زمانی معین، با بهره گیری از وسیله اندازه گیری کالیبره شده توسط فرد ذیصلاح انجام می شده، باید بررسی شود که آیا این اندازه گیری به خوبی در دوره های زمانی مناسب انجام شده است؟
نتیجه گیری:
بمنظور جلوگیری از تکرار اینگونه حوادث خطرناک، سفارش می شود اقدامات زیر صورت گیرد:
۱- تحلیل و بررسی علل ریشه ای حوادث
۲- نظارت بیشتر ارگان های قانونی مانند وزارت سمت، اداره کار و سازمان پدافند غیر عامل
۳- آموزش کافی، مانورهای دوره ای و مشارکت کارگران
۴- استفاده از کنترل های مهندسی، تجهیزات مدرن و مهارتهای خطاناپذیرسازی در معادن
۵- کوتاه کردن دوره های پایش و اندازه گیری عوامل زیان آور
منبع: yarikala.ir
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب