تجهیز ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار هكتار از اراضی به سامانه نوین آبیاری

تجهیز ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار هكتار از اراضی به سامانه نوین آبیاری به گزارش یاری كالا مجری طرح توسعه سامانه های نوین آبیاری وزارت جهاد كشاورزی از تجهیز ۲میلیون و ۲۰۰هزار هكتار از اراضی كشور به سامانه های نوین آبیاری خبرداد.


به گزارش یاری كالا به نقل از ایسنا، عباس زارع در نشست خبری تشریح سامانه نوین آبیاری، اظهار نمود: نه تنها در ایران بلكه در تمام دنیا یكی از پارامترها و شاخص های موثر در افزایش بهره وری از منابع آب و خاك و در نهایت تولید پایدار، پروژه های آب و خاك است كه در ایران در دولت یازدهم و دوازدهم به این نوع پروژه ها توجه خوبی شد و اعتبارات خوبی هم به آن تخصیص یافت.
وی افزود: ۸.۷ میلیون هكتار اراضی آبی كشور در چرخه تولید مستقیم است كه از این مقدار ۳.۲ میلیون هكتار را از اراضی پایاب شبكه های مدرن و سدهای بزرگ و ۵.۵ میلیون هكتار دیگر را هم اراضی پایاب منابع آبی كوچك همچون چشمه، قنات، چاه و آب های سطحی كوچك كه به اراضی سنتی معروفند، می سازند.
مجری طرح توسعه سامانه های نوین آبیاری وزارت جهاد كشاورزی افزود: تابحال حدود ۲ میلیون هكتار از اراضی ۵.۵ میلیون هكتاری سنتی و در اراضی مدرن هم حدود ۲۰۰ هزار هكتار مجهز به سامانه های نوین آبیاری شده است و در مجموع دو میلیون و ۲۰۰ هزار هكتار از اراضی كشور، یعنی اراضی مدرن و سنتی مجهز به سامانه های نوین آبیاری شده اند و حدود ۱۳۰ هزار هكتار هم در دست اجرا است كه پیشرفت خوبی نسبت به سال قبل داشته است.
زارع خاطرنشان كرد: برای تجهیز این ۱۳۰ هزار هكتار از اراضی كشور به سامانه نوین آبیاری، اعتبار ۱۵۰ میلیون یورو از صندوق توسعه ملی و ۵۰۰ میلیارد تومان از بودجه سنواتی سال ۹۸ در نظر گرفته شده است كه اگر این اعتبارات به صورت كامل تخصیص داده شود، پروژه هم با سرعت بیشتری تكمیل می شود. هم اكنون از صندوق توسعه ملی ۲۰ درصد این اعتبار تخصیص یافته است و با عنایت به محدودیت منابع مالی در این تخصیص نسبت به سال قبل عقب هستیم اما پیگیری ها هم در دست اقدام است كه این اعتبارات طبق روال سنوات گذشته تخصیص یابد.
وی با اشاره به اینكه طرح توسعه سامانه های نوین آبیاری طرحی مردم محور است و كارفرمای آن دولت نیست، اظهار نمود: به سبب همین مردم محور بودن، ۱۱ هزار پروژه اجرا شده است و اگر قرار بود از راه سیستم های دولتی پروژه ها مدیریت شود، امكان پذیر نبود و همین مساله هم سبب شد كه سرمایه های كشاورزان و كارفرمایان زودتر وارد طرح ها شود و سپس دولت و صندوق توسعه ملی اعتبارات لازم را تخصیص دهند.
زارع در ادامه اظهار داشت: یكی از علل اینكه از این طرح ها به خوبی استقبال شده این است كه ما در كشور محدودیت منابع آبی داریم. از طرفی در ۸ سال قبل خشكسالی های پی در پی داشتیم و روان آب تا ۵۰ درصد كاهش پیدا كرده بود. علاوه بر این آب های زیرزمینی هم با مشكلات جدی روبرو بود. به همین دلیل در این شرایط بهترین راهكاری كه می توانست با آب كمتر نه تنها تولید را حفظ كند، بلكه افزایش دهد و در بعضی موارد هم حتی به صرفه جویی آب منجر شود، بكارگیری سامانه های نوین آبیاری بود.
به گفته وی، این طرح می تواند حداقل در داخل مزرعه به صورت متوسط ۴۴ درصد افزایش راندمان آبیاری در كاربرد را داشته باشد. همینطور می تواند حداقل۳۰ درصد افزایش تولید محصول، ۳۰ درصد كاهش استفاده از نهاده های كشاورزی همچون سم، كود شیمیایی و بذر را داشته باشد. از طرفی در مناطقی كه چاه های بیشتری دارد و از آب زیرزمینی استفاده می شود می توان تا ۲۵ درصد كاهش مصرف انرژی داشت.
مجری طرح توسعه سامانه های نوین آبیاری وزارت جهاد كشاورزی با اشاره به اینكه بخش خصوصی از این طرح استقبال خوبی كرد، اشاره كرد: به سبب وجود مشاورین و پیمانكاران و تولیدكنندگان لوازم و تجهیزات، ظرفیت فنی و اجرایی سالانه ۴۰۰ هزار هكتار سامانه های نوین آبیاری به شرط وجود اعتبار در كشور وجود دارد. همینطور ۱۶۰۰ مجری در عرصه اجرای سامانه های نوین آبیاری، حدود ۴۰۰ مشاور كه مطالعه و طراحی را انجام می دهند و ۳۵۰ تولیدكننده لوله و لوازم و تجهیزات آبیاری حضور دارند.
وی در ادامه تشریح كرد: در سالی كه افتتاح طرح آبیاری شروع می شد، چون مشاوران و پیمانكاران بزرگ از این طرح به سبب كوچك بودن پروژه استقبال نمی كردند، نیاز بود كه مشاوران و پیمانكاران خاص خودش تقویت شوند و آموزش ببینند. خوشبختانه سازمان برنامه و بودجه با اعتمادی كه به معاونت آب و خاك كرد، برای این پیمانكاران و مشاوران كوچك اجازه داد كه دفتر توسعه سامانه های نوین آبیاری نسبت به صدور مجوز اقدام نمایند.
زارع افزود: امسال مجلس قانونی را تصویب كرد كه آن دسته از مشاورین و پیمانكارانی كه سازمان برنامه و بودجه صلاحیت آنها را تایید می كند، می توانند نسبت به دریافت بودجه های دولتی اقدام نمایند. ما هم نامه ای به سازمان برنامه و بودجه نوشتیم كه به سبب وجود مشاوران و پیمانكاری كه در این حوزه داریم، سازمان برنامه هم به ما كمك نماید و مجوز را خودشان صادر كنند. البته هنوز دراین زمینه جوابی نگرفتیم و به مشاورین و پیمانكاران مهلت داده شده كه تا خرداد ماه سال آینده كسانی كه از ما مجوز دارند، از سازمان برنامه و بودجه هم مجوز بگیرند كه در آینده مشكلی نداشته باشیم. درحال حاضر حدود ۶۰ درصد این مجریان كسانی هستند كه از سازمان برنامه مجوز دارند و ما امیدواریم كه ۴۰ درصد باقیمانده هم در این مدت مجوزهای لازم را بگیرند.
وی همینطور به تولیدكنندگان لوازم و تجهیزات كشاورزی در كشور اشاره نمود و با اشاره به اینكه حدود ۳۵۰ تولیدكننده لوازم و تجهیزات كشاورزی در كشور داریم، اظهار نمود: این تولیدكنندگان در رابطه با روابط و معیارهایی كه باید در تولید لوازم آبیاری داشته باشند، باید از مركز توسعه مكانیزاسیون مجوزهای لازم را دریافت نمایند. همینطور در سامانه نوین آبیاری اطلاعات مورد نیاز كشاورزان از قبیل انتخاب مشاور، پیمانكار و تولیدكننده لوازم؛ بارگذاری می شود تا آنها بتوانند از ظرفیت ها آگاه شوند.
او در بخش دیگری از صحبت هایش به آبیاری قطره ای و موضعی هم اشاره نمود و اظهار داشت: این نوع آبیاری از سال ۹۳ و ۹۴ مورد تاكید وزارت جهاد كشاورزی قرار گرفت. همینطور از آغاز شروع سامانه های نوین آبیاری یعنی در سال ۶۹ تا آخر سال ۹۳ هم ۵۷ درصد سامانه آبیاری، بارانی بود. این درصد در سال ۹۴ به ۴۱ درصد، در سال ۹۵ به ۳۵ درصد، سال ۹۶ به ۳۳ درصد، سال ۹۷ به ۲۴ درصد رسید و سال ۹۸ هم در دست اجراست.
مجری طرح توسعه سامانه های نوین آبیاری وزارت جهاد كشاورزی خاطرنشان كرد: در برنامه ششم توسعه سهم سالیانه سامانه های نوین آبیاری ۴۰۰ هزار هكتار در سال پیشبینی شده است. در اقتصاد مقاومتی هم سالیانه ۲۵۰ هزار هكتار مشخص شده كه البته به شرط وجود اعتبار است.
به گفته وی، نقش میراب در قنوات ایران همان نقش هوشمندسازی دارد كه ما از قنات بعنوان آثار به جا مانده از نیكانمان به درستی در مدیریت آب كشور استفاده نكردیم.
زارع اشاره كرد: در رابطه با بحث هوشمندسازی سال قبل تفاهم نامه ای میان وزیر جهاد كشاورزی با وزیر ارتباطات منعقد شد كه در جهت توسعه زیرساخت های سامانه های هوشمند بود به نحوی كه مخابرات زیرساخت های مناسب را تهیه نماید و بهره برداری آن به عهده وزارت جهاد كشاورزی باشد. چندین فراخوان هم برای تمام شركت های دانش بنیان ارسال شد تا پروژه های خویش را عرضه كنند وما بتوانیم از حضور آنها هم در شیوه های نوین آبیاری استفاده نمائیم. این طرح در بعضی استانهای فارس، كرمانشاه، یزد و بخش از سیستان و بلوچستان به صورت پراكنده اجرا شد اما هنوز نتوانستیم به مدیریت هوشمند كامل هم به لحاظ تولید اطلاعات آنلاین و ارسال اطلاعات برسیم.



1398/10/23
14:24:32
5.0 / 5
4287
تگهای خبر: آنلاین , اقتصاد , تولید , دام
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۶ بعلاوه ۱


yarikala.ir - حقوق مادی و معنوی سایت یاری كالا محفوظ است

یاری كالا

یاری گر شما در انتخاب کالای مدنظرتان